diumenge2.JPG


port_amb_gavines_i_vaixell.jpgVocabulari


Llur:
es fa servir el possessiu llur quan es refereix a més d'una persona. Aquest possessiu és fa servir molt poc, ha estat sustituït per seu.

moll: construïda a la vora del mar o d'un riu que facilita l'embarcament i el desembarcament de persones.

frec: fregament amb alguna cosa.

Comentari

Significat:
Durant tot el poema en Salvat Papasseit vol fer-nos imaginar una imatge molt agradable i tranquil.la del port en el que no explica res més que tot de coses quotidianes amb un toc d'encant.
En la primera estrofa es destaca la senzillesa de la natura, en aquest cas representat per les gavines volant al voltant d'un vaixell amarrat al port, portant-se amb harmonia amb els artefactes inventats per la ment humana com es veu representat amb el vaixell.
En la segona estrofa et deixa que t'imaginis el vaixells plàcidament amarrats al port, que sempre estàn alla però als que la gent no hi paren atenció.
La tercera estrofa et fa veure una imatge de la innovació, com és el del vaporet, des d'un punt de vista el qual et fa sentir una mena de serenor al imaginar-te'l pasejant sense cap mena de pressa.
Finalment la quarta estrofa o l'ultim vers, et fa pensar en un altre èsser el qual podia estar sovint pel port en aquella època, que seria el taronger que camina per tot el port venent les seves sabroses taronges per tot el port per a qui tingui gana.

Tema:
Aquest poema tracta d'una imatge quotidiana però a la vegada molt entranyable del port de Barcelona en un diumenge qualsevol.

Estructura:
  • El poema està format per quatre estrofes amb una mètrica aparentment irregular. Al comptar els versos de la manera que els a tallat l'autor, ens sortirien uns 13 versos on predomina el vers hexasíl.lab: 6, 6, 6, 6, 6, 6, 12(6+6), 4, 2, 12(6+6), 12 (6+6), 12(6+6). Però, el vuitè i el novè vers es podrien considerar com un sol vers hexasíl.lab i d'aquesta manera, es podria dir que està format per un conjunt de versos hexasíl.labs i alexandrins amb cesures. D'aquesta manera el anomenat poema tindria un bon ritme. La rima del poema seria asonant i esta format per 4 rimes diferents. Aquest seria l'esquema de les rimes d'aquest poema: a, b, c, -, d, b, D, b, d, C, -, a, C. Com es pot apreciar en el esquema barreja art major amb menor. La quantitat de versos per estrofa resulta molt irregular ja que utilitza una pausa decreixent en el qual la primera estrofa té 7 versos, la següent en té 3, la següent té 2 i l'última està formada per un sol vers.
  • El contingut del poema es pot dividir en les quatre estrofes que conté aquest. La primera representa la natura, la segona el port, la tercera el vaporet i l'última el mercader. Tots aquests factors s'ajunten per a aconseguir un aire de tranquilitat, el qual està força aconseguit.

Recursos expressius:
Aquest poema fa que t'imaginis mentres vas llegint, un port ple de colors suaus que donen una impressió molt agradable.
Realment l'autor escriu molt pocs colors en el poema però aotomàticament et venen al cap.Per exemple al principi del poema et parla del port, al qual només al imaginar-lo caus en un color blau de mar que et dona la serenitat necessària per a aquest poema. Poc desprès ja et parla de gavines i més tard de veles a les quals sel's hi otorga un color blanc i lluminós com el sol, al qual també esmenta. Aquest blanc ja anomenat, et fa sentir una sensació de puresa que ajuda a notar la serenor que vol donar aquest poema. a la vegada que es parla de blancor, també surt un banderol de color vermell que fa que no t'adormis amb la aconseguda tranquilitat anterior i et fa sentir actiu.
En el últim vers et fa recordar un carro ple de saboroses taronges les quals et fan pensar en el seu color actiu, ple de vitalitat.

Conclusió:
L'autor d'aquest poema, J. Salvat-Papasseit, aconsegueix que t'imaginis una cosa tant senzilla com és el port en un diumenge qualsevol del qual fa que, precisament, la seva senzillesa t'enamori d'una manera molt entendridora.

Alba Camarillo i Maria Almendral