Els tres reis de l'orient


external image reyesmagos.jpg
Mai no he sabut sencera la més bella cançó:
una pluja d'estrelles
només l'estrella rua que
en sortir cau al mar
un vaixell se l'emporta
amarrada a la proa
i serveix de fanal
a uns corsaris d'avui si l'ocasió fa el lladre
i un anglès qui era al Caire
just arribat a temps
per a que li merquessin
i l'estrella es fongués enyorada
en el piltre de la seva butxaca
M'entorno al divagar:
Tres soldadets dels reis - baioneta calada
i cadascú en el ros un gallaret taronja,
qui diria que als tres els tinc d'ahir vesprada
tancats en el rebost per fer-los vida flonja.Vocabulari

Rua: colla, corrua. Corsaris: pirates. Divagar: vagar, anar-se'n d'un
costat a un altre fora del lloc on caldria estar. Baioneta: l'exèrcit. Gallaret: rosella.
Flonja: de poca consistència. Ros: barret de soldat.

Comentari

Significat:

És un poema de Joan Salvat-Papasseit clarament avanguardista perquè ens mostra en la primera estrofa un llarg recorregut que duu a terme l'estrella d'Orient expressant-ho de forma desordenada i contínua, sense pauses, podria tractar-se d'un somni d'un nen o també podria ser una cançó. En la segona estrofa parla de que compra tres soldadets de plom, els amaga i els regalarà als nens el dia de reis.
També sembla com si parlés d'una mena de somni d'un nen petit, que desitja amb gran il.lusió que arribi el dia de reis. Això t'ho fa pensar en la segona estrofa en el vers "m'entorno al divagar", vol dir que el nen està dormint, somiant
El significat no és gaire clar en el missatge que ens transmet, ja que no s'enten bé si parla d'una cançó, un viatge, encara que se sobre entén que parla d'un somni d'un nen. Tenint en compte que no és clar fins i tot podriem dir que té punts de vista filosòfics.

Tema:

El poema fa referència al nadal i als tres reis de l'Orient. La màgia de l'estrella d'Orient i dels regals que es donen en aquesta celebració.

Estructura:

-En aquest poema podem observar que no hi ha una mètrica regular. Està format per dues estrofes, la primera irregular, i la segona regular. En la primera estrofa els versos són desiguals perquè ens trobem amb: 12(6+6), 6, 12(6+6), 12(6+6), 6, 12(6+6), 6, 6, 10(6+4), 10. En la segona, predomina el vers hexasíl.lab: 6, 12(6+6), 12(6+6), 12(6+6), 12(6+6). En la rima trobem que és irregular, en la primera estrofa. I la segona la rima és A,B,A,B, excepte el primer vers que no té rima.
- El poema està estructurat per dues estrofes, la primera formada per 9 versos on parla del viatge de l'estrella d'orient i la segona per 5 versos, i parla sobre els regals de nadal per un nen.

Recursos expressius:

En aquest poema trobem que els adjectius són escasos, el qual li dóna una mena de jóc al poema,et fa que t'imaginis tu els adjectius, que fagis servir la teva imaginació.
També ens adonem de que no hi ha cap repetició de versos, cada vers és una imatge nova, dins l'imaginació.
Podem observar que el vocabulari no és gaire nadalenc, perquè solament comenta sobre l'estrella i els reis, però dins el significat és el viatge dels tres reis d'Orient, és el perquè del títol del poema.

Conclusió:

Aquest poema de Salvat-Papasseit ens dóna una visió avanguardista. Tracta un tema infantil, no gaire clar, en el que has de fer servir l'imaginació. Escrit amb forma desordenada i amb pocs adjectius.

Colette Nina i Ariadna Vila